Хората и институциите искат отговори след страховитото земетресение в Турция, търсят се виновни опустошителните последици. Медиите продължават да тиражират информацията, че строителни предприемачи са корумпирали чиновници и са спестили от материали.

Предполага се, че те са присвоявали пари, които са били предназначени за спазване на нормите за сеизмична безопасност. Разбира се това няма как да се направи от инвеститорите без корумпирани чиновници, които са подписвали строителните книжа и са си „затваряли очите“.

Резултатът от корупцията вече е налице и той е на стойност от милиарди евро, но по-тежкото е загубата на десетки хиляди човешки живота.

Една снимка обиколи мрежата и предизвика сериозна дискусия и въпроси. На нея се вижда как бизнес сграда няма никакви видими следи от сериозното земетресение, а около нея всичко е изравнено със земята. Кадърът е от град Кахраманмараш.

Махир Улуташ, виден инженер и председател на браншова камара споделя, че науката и инженерството са достатъчни, за да подсигурят сградите от рухване дори при такова силно земетресение, но е нужно те да се използват в името на хората и да се следват стриктно принципите.

Турските власти продължават да извършват арести на стотици чиновници, управленци и бизнесмени, за които се смята, че имат вина за превърналото се в трагично земетресение.

 Източник: blitz.bg