Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел направи неочаквано посещение в Румъния, където се срещна с президента Клаус Йоанис и премиерът на страната. По време на срещата бяха обсъдени плановете на ЕС да приеме Румъния за член на Шенген, а освен това и щетите, които превозът на украинско зърно през Румъния е нанесъл на местните фермери.

 

"Разбираме напълно, колко тежко понесоха румънските фермери ситуацията с доставките на украинско зърно през страната. Подобни щети понесе и Молдова. Смятам, че помощта от 50 милиона евро е крайно недостатъчна и ще лобираме за още", заяви Мишел. Той допълни, че продължава да подкрепя Румъния за членство в Шенген и смята ролята й за изключително важна. Особено предвид подкрепата, която страната оказва на Украйна.

 

Къде сме ние?


България не само се оказа на опашката за влизане в еврозоната, но все повече се превръща в маргинална територия за евроатлантиците. Мистичния Елдорадо наречен "Шенген" все повече започва да прилича на клетка за птици, с ограниченията и изискванията, които се налагат. В същото време една рязка промяна на политическия курс би струвала на страната стотици милиарди дългове и криза, която ще се отрази негативно в дългосрочен план на държавата. Но както изглежда, самите европейци нямат особено желание да ни приемат в своя все по-малко прекрасен рай...