Руският външен министър твърди, че решението е взето под натиска на Вашингтон

Външният министър на Руската Федерация Сергей Лавров лично огласи какъв ще е отговорът на страната му за изгонените от България руски дипломати.

Той бе категоричен, че Русия ще отговори със същото.

Лавров подчерта, че според него решението за експулсирането на 70-те служители от руското посолство в страната ни, е било взето под натиска на Вашингтон.

Сергей Лавров лично огласи отговора на Русия за изгонените от България руски дипломати

Външният министър не скри, че според него това решение не е взето самостоятелно от действащия премиер, който е с напълно открита и категорична проамериканска ориентация. Няма обаче никакво съмнение, че Петков е готов да изпълни всяко едно от желанията на своя суверен.

В този ред на мисли Лавров посочи, че явно се цели да бъде убита историческата памет у българите и да се разрушат отношенията, закалени в съвместната битка за независимост, както и в много други ситуации, включително и в най-новата история. Това заяви той по време на днешната пресконференция, отбелязва БНР.

Той допълва, че политиката на Вашингтон не засяга само България, те се стараят да убият историческата памет и на останалите балкански народи като на първо място са поставени православните.

В заключение той посочи, че по оценката на руското Министерство на външните работи, посолството им в България не може да работи нормално към момента. той обаче даде да се разбере, че ще отговорят на българските си колеги.

Източник: blitz.bg