Счупиха сглобката! САЩ и Китай официално са в търговска война, а Америка прави всичко, за да ограничи производството на Китай и доставките на китайска техника до световните пазари. Две от най-големите страни в света са в ожесточена конкуренция, а китайският министър на външните работи заплаши с ответни мерки, ако американските власти не намалят натиска върху Пекин.

Краят на студената война беше сложен от решението на Джо Байдън да увеличи и разшири митата за китайски стоки и продукти, а също така да забрани използването на китайски микрочипове, компютърни и софтуерни продукти в американската администрация. Също така е забранен износът на материали за производството на част от тези части на техника, с което сериозно се спъва китайското производство.


Официалната позиция на Белия дом е, че ограниченията са наложени от необходимостта да се гарантира националната сигурност и не целят никакви икономически санкции върху Китай. Пекин обаче не е на същото мнение и заплашиха с реципрочни действия, ако ограниченията не бъдат спрени.

В последните години отношенията между двете страни прогресивно се влошават. Тръмп първи въведе ограничения за търговия и доставки на китайски стоки и продукти за САЩ, а сега Байдън разширява ограниченията. Отделно от това Пекин подкрепи неформално Москва във войната в Украйна. САЩ от своя страна засилиха натиска върху Кремъл и Тайван — една доста болна тема за Китай.

Байдън също така издаде заповед, която ограничава някои сделки с Китай, забранява други, а трети ще зависят от неговото лично одобрение. "Тревожете се за Китай, но не се притеснявайте от Китай", каза Байдън по време на кампания за набиране на средства за изборите. И допълни, че действията му обещават да разклатят сериозно основите на китайската хегемония. Предстои да стане ясно, какъв ще е отговорът на Пекин, тъй като властите там не са във възторг от действията на Белия дом...