Сбогом Турция! ЕС не иска Анкара в Европа, а Анкара не иска в ЕС! Това заяви Манфред Вебер, лидер на групата на дясноцентристката Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент и добави, че е дошло време тези мъчителни преговори между двете страни да приключат.

 

"За да се съсредоточим върху преговорите за мир между Русия и Украйна, за да постигнем най-после стабилност в Европа, трябва да прекратим тези мъчителни преговори между ЕС и Турция. Истината е, че Турция не иска да влиза в ЕС, а Европа не желае да приеме Турция в общността. Много по-полезно и успешно ще е сътрудничеството между нашите две страни, ако се сложи край на тези преговори, които пречат".

 

Вебер заяви, че се надява Турция да подкрепи Швейцария за НАТО, а също така спомена, че на масата за преговори са сложени миграционната криза, войната в Украйна, кипърският въпрос и още няколко доста тежки въпроса. По всичко изглежда, че десетилетната сага е на път да приключи, а кой е победител, само времето ще покаже. 

 

Турция обаче определено извлича повече дивиденти от това. На първо място страната е достатъчно богата, за да не се налага да разчита на фондовете на Европа. Нито да се съобразява с държавните механизми на ЕС. На второ - Ердоган доста успешно държи мигрантите близо до границата, но в същото време далеч от големите европейски държави и получава солидни обезщетения за това. И накрая, но не и по важност - въпросът заразделянето на Кипър. Островът е спорна територия от години и подкрепа в полза на Турция е от значение. Да не забравяме и влиянието на Анкара в кризата с Русия. Ако Пекин не успее, Ердоган може да се похвали, че е убедил Путин да седне на масата на преговорите и е сложил край на историческа война. И то само няколко години след рязкото влошаване на руско-турските отношения заради сваления руския пилот... Кой каза, че на Турция й трябва ЕС?