Самолет на "Джапан Еърлайнс" (Japan Airlines) с все още намиращи се борда му пътници избухна в пламъци на пистата на международното летище "Ханеда" в Токио след сблъсък със самолет на японската брегова охрана, съобщиха Ройтерс и Nippon TV, цитирани от БТА.

Самолет на "Джапан Еърлайнс" (Japan Airlines) с все още намиращи се борда му пътници избухна в пламъци на пистата на международното летище "Ханеда" в Токио след сблъсък със самолет на японската брегова охрана, съобщиха Ройтерс и Nippon TV, цитирани от БТА.

Японската брегова охрана каза, че в сблъсъка е участвал един от нейните самолети, който се готвел за излитане към летище "Ниигата" на западното крайбрежие на страната, за да достави помощи за засегнатите от силното земетресение в новогодишния ден, отнело живота на най-малко 48 души.

Говорител на бреговата охрана заяви, че капитанът на самолета е успял да се спаси. Останалите петима членове на екипажа са загинали, съобщи агенция Киодо, като се позова на местната полиция. Информацията бе потвърдена от министъра на транспорта. 

Кадри на живо, излъчвани по японската телевизия Ен Ейч Кей (NHK), показаха пламъци, излизащи от прозорците на самолета.

Видеозапис на местна телевизия показа как голям пожар избухва от едната страна на самолета, докато той се движи по пистата. След това огънят се разраства и достига зоната около крилото. По-късно се вижда как пожарни екипи работят по потушаването на пламъците, посочва Асошиейтед прес.

На кадри, излъчвани по телевизионния канал на друга местна медия, се вижда как пътниците напускат самолета чрез авариен улей, докато пожарните екипи се борят с пламъците, отбелязва ДПА.

Като по чудо всичките 367 пътници и 12-членният екипаж са били успешно евакуирани.

Самолет на Japan Airlines с 400 души на борда се запали при кацане в Токио (видео)

Снимка: БТА/АР

Говорител на "Джапан Еърлайнс" съобщи, че самолетът, идващ от международното летище "Шин-Читосе" на остров Хокайдо, е превозвал близо 400 пътници.

Японският премиер Фумио Кишида е наредил на съответните служби бързо да направят оценка на щетите и да предоставят информация на обществеността.

Всички писти на летище "Ханеда" са били затворени, съобщи говорител на летището.

"Ханеда" е едно от най-натоварените летища в Япония и едно от двете основни международни летища в столицата, отбелязва АП. 

Източник: dir.bg