Джо Байдън обяви, че Америка няма да позволи на Украйна да използва натовско оръжие, за да поразява цели в Москва или върху Кремъл. И докато Володимир Зеленски обещава на народа си, че "Украйна няма да изгуби тази война", то Вашингтон неочаквано смекчи тона към Русия.

Преди дни кубинското министерство на външните работи обяви, че Русия и Куба ще проведат съвместни военни учения на 145 километра от САЩ. Ученията нямат връзка с войната в Украйна, нито пък някоя от руските машини носи със себе си ядрено оръжие.


От Пентагона заявиха, че не виждат знак за тревога в учението и знаят за него, но ще го следят внимателно. А външният министър на Русия — Сергей Лавров заяви публично "Жал ми е за Байдън, от чисто човешка гледна точка. Този човек не знае какво да прави, какво да говори и какво да предприеме. А светът постоянно го подлага на натиск, заради амбициите на някои европейски лидери, жадни за величие".


"До някъде дори ми е неудобно да коментирам поведението му. Горкият, какво ще прави? Никой не може да разбере как мисли", добави той, по повод изявлението на президента, че "САЩ няма да подкрепят атаките срещу Русия и Москва, на Украйна".
По всичко изглежда, че напрежението расте, а в Европа става горещо, не  само навън.

Еманюел Макрон притиска европейските лидери да изпратят армия в Украйна, или да присъединят Киев и Молдова към ЕС. Орбан е против, Италия също, Англия се дистанцира. Германия също не бърза да се изправи пред Путин, помнейки уроците от Втората световна война. Новият Наполеон обаче изглежда готов на всичко, за да си осигури безсмъртие. Въпреки че след европейските избори, може да се изправи пред своя Ватерло...