Говорителят на външното министерство на Русия – Мария Захарова потвърди новината, че страната им не е поканена на погребението на кралица Елизабет Втора.

Тя дори определи този акт като "кощунство“ и допълни, че в това прозира опит от страна на Обединеното кралство да използва за геополитически цели националната стратегия, докоснала сърцата на милиони хола по цял свят.

Мария Захарова определи този акт за разчистване на сметки със страната й като „дълбоко неморален“.

В същото време стана ясно, че опашката от хора, чакащи да се сбогуват с кралица Елизабет Втора, е достигнала 8 километра и продължава да расте.
Залата Уестминстър, където е изложен ковчегът й ще остане отворена до понеделник сутрин. 

При все, че времето започва сериозно да захладнява, това не пречи на желаещите да отдадат последна почит на кралицата. Те са се „въоръжили“ с топли дрехи. Според правителството, което проследява темповете на придвижване, средно са нужни около девет часа, докато се стигне до мястото за поклонение пред Елизабет Втора.

Междувременно Камарата на общините отхвърли молбата на хората, които работят за депутати да имат право също да не се редят на опашка, за да отдадат почита си към кралицата. Решението бе взето с аргумента, че това ще попречи сериозно на широката общественост, тъй като обслужващият персонал възлиза на над хиляда души.
Източник: bnr.bg
 

Русия изригна заради това, че не е поканена на погребението на Елизабет Втора