300 000 излязоха по улиците на Румъния, властите не отстъпват

Румъния е на прага на гражданска война, а народът е готов да вземе властта в ръцете си всеки момент. Над 300 000 души са на улиците, а дoвечера се очаква броят им да достигне почти 500 000. Но дори и тази цифра не плаши правителството, което продължава да упорства за законодателните промени. Новият антикорупционен закон, който буквално узаконява корупцията, обаче ще им коства властта. В Брюксел вече са сериозно притеснени, а премиерът може да бъде свален всеки момент. Полицаите все по-трудно удържат тълпите, които се роят. "Който не е тук, значи не иска промяна" е лозунгът скандиран от тълпите. На призива се отзовават нови и нови десетки противници на закона, показват камерите. Близо 300 000 граждани на Румъния протестираха до късно през нощта на четвъртия ден от протестите, съобщава РИА Новости. В столицата Букурещ напрежението и тази сутрин не стихва, като само на площада, са се събрали над 150 000 протестиращи. Очаква се и днес протестът да продължи, а от тълпата улиците на Букурещ буквално почерняха. Опитите на полицията късно вчера, да прекрати насилствено протеста, доведоха до 60 души ранени и арестувани и десетки с по-леки рани. Детски градини в Букурещ пък обявиха, че ще работят цяла нощ, поемайки грижите за децата, чиито родители са по улиците в защита на протеста. Подобни мащабни шествия не е имало от революцията през 1989 година.

Бунтът на масите в Румъния

Мнозина са на мнение, че в края на седмицата може да настъпи и гражданска война, ако народните маси увлекат след себе си и армията. Новият антикорупционен закон срещна всенародното недоволство и все повече полицаи минават на страната на протестиращите.

Ако това се случи, е много вероятно да се стигне до събитията, които окървавиха Киев преди две години. [caption id="attachment_507351" align="aligncenter" width="580"]Задава ли се преврат в Румъния? Задава ли се преврат в Румъния?[/caption] А новият премиер е на път да бъде сполетян от съдбата на Виктор Янукович - обявен за национален предател и избягал в изгнание.