Готвача се издигна в очите на Путин, след като оцеля при ракетна атака

Олигархът Евгений Пригожин, по-известен като Готвача и Роман Висоцки – Българина, набират наемници за Кремъл.

И докато Готвача е в трескаво търсене на наемници за частната си армия „Вагнер“, то САЩ е обявил награда в размер на 10 млн. долара за главата му, а Киев го цели с ракети.

Другият избраник на Кремъл да набира войници на съдбата, е Роман Висоцки – Българина. Той е бивш началник щаб на 9-и самостоятелен щурмови мотострелкови полк на народната милиция на Донецка народна република или казано с други думи – на армията на сепаратистите.

Пристанищният град в Донбас на северното крайбрежие на Азовско море отдавна се превърна в символ на бруталната унищожителна война на Русия срещу Украйна.

Преди две години Българина влезе в конфликт с Евгени Иванов – Копие.

Версиите на Копие и Българина за появата им в Донбас, са повече от трогателни. Първият твърди, че след като видял по телевизията, че Киев иска да забрани на руснаците да говорят родния си език, взел такси до гарата и отишъл да се бие на страната на сепаратистите.

Българина пък макар да е с гражданско образование, имал известен опит в службата и го поканили в 9-и полк. Признава, че е взел участие в окупацията на Крим и се е бил с казаците по тяхна молба. Отначало бил обикновен картечар в полка, но по-късно израства до зам.-началник, а след година и половина става шеф на щаба.

Според западни разузнавателни източници Българина е високопоставен офицер от руското военно Главно разузнавателно управление (ГРУ). Едва ли има някой, който да не е наясно с факта, че само приближен на Путин може да набира доброволци буквално под прозорците на Кремъл.

Вероятно си спомняте, че Путин задължи всяка регионална администрация да създаде доброволчески батальони заради войната в Украйна, които се рекламират на билбордове и дори в държавната телевизия. Длъжностните лица обещават на доброволците месечни заплати в размер на 2150 до почти 5 500 долара, плюс бонуси.

Преди година Българина изложил в писмо до Путин идеята си за създаването на армия от доброволци.

61-годишният Пригожин пък е известен като Готвача на Путин и на Кремъл. Той лично сервира на руския държавен глава в ресторанта си в Санкт Петербург. Второто му прозвище се дължи на факта, че е взел кетъринга на армията и на много училища и детски градини в Русия. Неслучайно олигархът е сочен за един от най-близките до Кремъл.

Путин не само не крие, че го познава, а дори го сравнява с милиардера Джордж Сорос. Съден е два пъти – единият път условно, а другият – 13 години затвор заради кражба, грабеж и измама. Търка обаче наровете в продължение на пет години, след което бива помилван.

Това, което се знае за Готвача на Путин е, че има доста разностранни бизнес интереси и те далеч не се изчерпват само с кулинарията. Сочен е за собственик на частната военна корпорация „Вагнер“, която днес наброява над 5 000 наемници, при все, че той отрича.  

Частната военна корпорация се интересува предимно от затворници, излежаващи присъди за убийство или кражба, а по отношение на наркомани и изнасилвачи са доста предпазливи по разбираеми причини.

Според анализатори е немислимо „Вагнер“ да съществува без знанието и благословията на Путин.

Като в сюжет от шпионски роман в нощта на неделя срещу понеделник, украинското военно разузнаване направи опит да убие Готвача. То разчете адреса на щаба на „Вагнер“ от една снимка и го удари с ракети HIMARS.

Пригожин обаче не само оцеля, а дори си направи пиар като се снима как оглежда разрушения щаб.

Западни анализатори твърдят, че този факт го е издигнал още повече в очите на Путин и на милитаристичните руски кръгове, които са за война до пълна победа над Украйна.

Източник: Уикенд