Филипините счупиха рекорда по високи цени на основни хранителни продукти. Заради инфлацията и проблемите в климата, страната се оказа изправена пред колапс. И масово изчезване на един от най-търсените местни продукти, а именно - червеният лук.

 

Месечно филипинците консумират най-малко 22 000 тона червен лук, който е неизменен продукт в националната им кухня. За съжаление обаче, той вече е не само недостъпен ценово за тях, но и изключително трудно се намира.

 

Заради инфлацията, доскоро зеленчукът е поддържал рекордните нива от близо 11 американски долара, за килограм. Или повече от дневното възнаграждение на един филипинец. В български левове, цената на популярния продукт би струвала около 20 - 22  лева. Колкото кило сирене или кашкавал в момента.

 

Правителството се опита да наложи контрол върху цените и постави таван от близо 5 долара /4, 53/ или около 250 песо, след като цената достигна абсурдните 600 песо. И го направи по-скъп продукт дори от свинското и телешкото месо, които са доста скъпи  в страната.


Бизнесът обвинява властите, че не са съумели да овладеят финансовата криза, но в същото време се наблюдава и изчерпване на местния продукт от пазара. Климатичните промени правят все по-трудно производството на червен лук и нищо чудно вносът да се засили. А България може да се превърне в един от износителите, предвид факта, че лукът е една от най-популярните и отглеждани култури и у нас....