Принцеса Даяна била убедена, че Чарлз никога няма да стане крал. Малко преди смъртта си през 1997 година, покойната бивша съпруга на новият английски монарх, заявила, че изпитва силни съмненияотносно способността му да управлява. "Вижте го. Той прави неща, които върши вече повече от десет години. Затънал е в коловоз. Истината е, че за него е огромен товар да изпълнява задълженията си на принц на Уелс, а това ще му се отрази още по-тежко. Чарлз ще е най-щастлив, ако бъде оставен да рисува пейзажи в Тоскана и да изучава архитектурата на Италия".

70-годишният владетел може да е имал проблеми в миналото с кралските си задължения, но историята показва, че е бил изключително далновиден. "Когато започнах да говоря за отстраняването на пластмасата от живота ни и за петролните разливи, които ще причинят много бедствия в света, всички ме мислеха за глуповат. Но не смееха да ми го кажат в лицето. Днес не съм единственият, който се бори за защита на земята и си дава сметка, колко е опасно да тровим така планетата", казва Чарлз.

Самият владетел е фокусиран изключително сериозно върху опазването на околната среда. И не крие, че се надява да промени мисленето на хората в по-глобален план. Що се отнася до Даяна, принцесата определено е била права за някои свои впечатления, но също така и повлияна от огорченията в брака им. "Тя не вярваше, че той ще стане крал, а още по-малко, че ще се справи с проблемите в управлението. Ето, че Чарлз ще бъде крал и очевидно се справя с всички предизвикателства", коментират придворни. Някои смятат, че кралят се е променил много по време на брака си с Камила. И всъщност кралицата е тази, която е повлияла за положителната промяна в него.