Упоритите изявления на Кремъл, че Владимир Путин е в отлично здраве, се оказаха пълна измама. Руския президент страда от рак на панкреаса, Паркинсон, а според някои слухове и от рак на простатата. Снимки, на които се вижда, че Путин е бил на вливания, разкриват потресаващата истина. Стопанинът на Кремъл е в тежко състояние, а опитите му да скрие случващото се, са една от най-големите му задачи. И може би именно това стои зад безсмислената война с Украйна.

Въпреки уверенията на Дмитрий Песков, че Путин се чувства добре, високопоставени източници от Кремъл разкриват друга картина. Таен доклад на руски шпиони разкрива, че върхушката в Москва е силно притеснена заради прогресивно заболяващия президент. И спешно му търсят заместник.

"Състоянието му се влошава. Той е все по-слаб, независимо, че изглежда подпухнал. Състоянието на Паркинсон прогресира, както и ракът. Смята се, че има напреднало развитие на рак и на простатата", разкриват още шпионите в доклада. 

Разкритието предизвика силни притеснения и тревоги  не само в Москва, но и в Европа. Заболяването на Путин поставя под въпрос психичното му здраве и стабилност, но и буди притеснения, кой би го заместил, ако нещо се случи с него. Вече се спряга името на Рамзан Кадиров, който категорично не устройва, нито руските, нито западните сили. Дмитрий Медведев също изглежда вероятен кандидат, но повечето залози са за изгнаника Алексей Навални, който може и да се превърне в спасителния пояс на Русия в хаоса, който създаде Путин. Особено предвид състоянието в което се намира.