Професорът от Бъркли Киара Бриджис по време на изслушване в Сената относно правото на аборт обвини американския сенатор Джош Хоули от Мисури, че е трансфоб, защото сенаторът каза, че мъжете не могат да забременеят.

Спорът започна по време на изслушване в съдебната комисия на Сената във вторник, когато републиканецът от Мисури попита професора какво има предвид под: „хора с капацитет за бременност“. Бриджис обясни, че докато има много жени, които могат да забременеят, и такива, които не могат, има и „транс мъже, които са способни да забременеят, както и не-бинарни хора, които могат да забременеят“.

Това накара Хоули да попита дали абортът – основният въпрос, който се обсъжда по време на изслушването – според нея всъщност е „въпрос за правата на жените“. Тя отговори, че проблемът засяга както жените, така и други групи. След това Хоули попита какво според нея всъщност е същността на правото на аборт.

„Искам да призная, че вашата линия на разпит е трансфобска. Подстрекава транс хората към насилие, като не ги разпознава“, отговори Бриджис.

Отговорът й очевидно изненада сенатора, който каза: „Уау. Искате да кажете, че подстрекавам хората към насилието, като питам дали жените са хората, които могат да забременеят?“

След кратък разговор, в който професорът по право настоя, че „да се правиш, че не знаеш“, че съществуват транссексуални хора, е опасно, тя попита сенатора: 

„Значи вярвате, че мъжете не могат да забременеят?“ Хоули отговори, че не вярва, че могат.

„Тогава вие отричате съществуването на транс хора. Благодаря ви“, каза Бриджис.

Въпросът за правото на аборт отново стана предмет на разгорещени дебати в САЩ, след като Върховният съд отмени забележителното решение от 1973 г. „Роу срещу Уейд“ преди месец. По този начин премахна федералната защита на абортите и наложи отговорността за легализирането, забраната или ограничаването на процедурата обратно на всеки един щат.
Източник: obektivno.bg

Разгорещен дебат в Сената на САЩ за правото на мъжете на аборт