Да обърнеш гръб на някого, понякога означава, че му имаш достатъчно доверие, че няма да те предаде. В други случаи обаче, този човек сякаш е маловажен. Видео с Владимир Путин и Сергей Шойгу обаче предизвика полемика в социалните мрежи, заради отношението на президента към военния му министър.

Според немския журналист Марк Оливер Рюле Путин демонстративно обръща гръб на Шойгу и го унижава по време на посещение във военна болница, където руският лидер и ръководителят на военното министерство са присъствали.
Там Путин връчва отличието на ранени войници, участвали във войната в Украйна. По време на посещението в медицинския център в Москва обаче, Путин красноречиво обръща гръб на Шойгу.

Според някои като жест, че унижава министъра на отбраната.

Мнозина изтълкуваха акта като наказание за Шойгу, защото не е съумял да изпълни задачите си в Украйна и не е превзел Киев. Според други обаче, Путин явно демонстрира, че вярва на министъра си достатъчно, че да го остави да му пази гърба, дори и на публично място.

Двамата пристигнаха заедно, разговаряйки, така че няма индикации за напрежение между тях. Много пъти Путин е пътувал на тайни ваканции с Шойгу, за когото се знае, че произхожда от шамански род. Загадъчните им пътувания из суровите дебри на Сибир неведнъж са будили интерес и са провокирали много слухове. Както и настоящата ситуация.

По нищо не личи Шойгу да е загубил благоволението на Путин, но очевидно дори медиите са се включили в противодействието на Русия. Опитите да се забие клин между президента и правителството не са от вчера, но досега без резултат.