Русия е на път да постави Европа и ООН на колене, като блокира зърнената сделка за свободен износ. От едно денонощие руските военни атакуват три пристанища в Украйна, блокирайки достъпа на транспортните кораби до ключови пристанища, включително Одеса и Николаев.

"Милиони тонове пшеница са унищожени. Пшеница, която беше предвидена за Азия, Африка, Китай...", заяви президентът на страната Володимир Зеленски. От МВФ се притесняват, че излизането на Русия от зърнената сделка ще повиши с огромни стойности цените на пшеницата на пазара и освен това ще засегне най-бедните държави в света.

И това не е всичко. Руският президент обяви, че всеки кораб с чуждестранен държавен флаг, ще се счита за вражески, ако бъде забелязан около пристанищата на Украйна, или товари пшеница от украинските земи. Той заяви, че ще се върне към споразумението веднага щом останалите страни от ООН ограничат санкциите срещу Русия и осигурят възможност на страната спокойно да превозва хранителни товари до своите пристанища.

Междувременно политически анализатори предвиждат скорошен край на войната между Русия и Украйна. "САЩ получиха всичко, което им беше необходимо. Те замразиха за десетилетия отношенията между Запада и Русия, стабилизираха икономиката си и попречиха на Китай да се опре на силен съюзник при евентуален конфликт. Освен това поставиха прът в колелото на азиатската икономика и засилиха възхода си за сметка на ЕС и останалите страни от ООН. Мирните преговори са само въпрос на време, а опитите да се размразят отношенията между Русия и НАТО ще отнемат десетилетия. Освен това те видяха, че има и по-лоши лидери от Путин, които могат да застанат начело на Русия, затова до края на годината, началото на следващата, вероятно войната ще приключи. Единствените истински жертви са войниците от двете страни на фронтовата линия, които дадоха живота си заради политическите интереси на Вашингтон", коментират те.