Изненадващи рокади в армията на Путин. Южния тихоокеански флот на Русия вече е с нов командир. А досегашният - Сергей Авакянц неочаквано подаде оставка след проверка на флота миналата седмица.

Адмирал Авакянц подаде оставка след като бе обявено, че министър Сергей Шойгу е направил инспекция на флота. Министърът все още не е обявил резултатите от посещението, но заяви, че флота ще има важна роля за отбраната на Русия.

До момента тихоокеанския флот е неизменна част от обсадата на Украйна. И неведнъж е извършвал маневри в Черно море.

Междувременно беше обявено, че комендантът ще бъде назначен на длъжността "надзорен съветник" по "военно спортно образование и патриотично обучение", коментират властите.

В същото време групировката "Вагнер" беше обявена от Швейцария за организация с терористичен характер. Властите в Берн също така обявиха, че руската информационна агенция "РИА" също е забранена и ще бъде блокирана.

А нейни представители няма да бъдат допускани на събития от международен характер. Това поставя под нов удар водещата руска медия, заради пропагандно съдържание и невярно разпространение на информация за войната в Украйна.

Десетки руски медии бяха блокирани поради факта, че представяха различна версия за случващото се в Украйна. Същото се случи и с официални правителствени източници. Що се отнася до военните действия в Украйна, Русия продължава инвазията, като основата цел си остава запазването на Крим.

Разделянето на страната на части е друг елемент от плана на Путин. Според военни експерти президентът на Русия е наясно, че няма как да присъедини Киев към Русия, но поне ще има коз за запазването на Крим при преговорите за мир, а отделно ще спомогне за разцепването на Украйна, на няколко по-малки държави. Които много по-лесно ще бъдат манипулирани и поставени под контрол...