Владимир Путин няма да присъства на срещата на БРИКС в Южна Африка. По молба на своите домакини, Путин няма да вземе участие в срещата, защото има риск за сигурността му.

Новината беше оповестена публично от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Както е известно, тази седмица се събират страните от общността за растящи икономики, а именно Русия, Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка и Сингапур. Съюзът по-известен като БРИКС е своеобразно отражение на ЕС и НАТО, но с много по-либерални търговски споразумения и валутни условности. Путин трябваше да присъства на срещата, за да съгласува следващите стъпки от изграждането на съюза, но за съжаление не успя да присъства.

Новината бе оповестена от кабинета на южноафриканския президент Сирил Рамафоса. И макар че Путин ще бъде единственият отсъстващ лидер, той ще вземе участие в срещата чрез видеовръзка.

Това се налага, тъй като Южна Африка е подписала споразумение по "Римския договор" и е задължена да предава политически престъпници на международния съд в Хага, ако те стъпят на нейна територия. Това важи и за Путин, тъй като срещу него има повдигнати обвинения за "престъпления срещу човечеството" заради войната в Украйна.

Така че руският президент не може да присъства на срещата, освен ако не е готов да бъде изправен пред съда и да отговаря за действията си пред международния трибунал.

Междувременно в Азия и Южна Америка се налага все по-активно мнението, че БРИКС като пакт застрашава сериозно икономическата хегемония на САЩ. И именно по тази причина Вашингтон толкова яростно подкрепя войната в Украйна и се опитва да разбие съюза. Не само Русия обаче е засегната. Бившият президент на Бразилия Дилма Русеф беше обвинена в злоупотреба с власт и свалена чрез импийчмънт малко след подписване на договорите.

Правителството на Южна Африка също имаше вътрешнополитически и икономически проблеми, а междуособици избухнаха и в Китай, по-конкретно в Хонконг. Ситуацията в Индия и Сингапур не изглеждаше много по-добре, но там ковид пандемията нанесе сериозен удар върху двете държави. Въпреки това срещата за БРИКС ще се състои, а резултатите от нея със сигурност ще повлияят върху цялата световна икономика и върху следващите ходове на американските политици.

Под въпрос обаче е бързата реализация на отворените пазари в общността, както и въпросът с валутните плащания за международна търговия. Все неща, които създават сериозни неудобства на САЩ, колкото и да опитват да го скрият...