Руските войски продължават напредването към ключовия град Бахмут. Доброволци от украинска страна започнаха спешно да организират евакуация на мирното население.

Наблюдатели смятат, че продължават да го обитават над 10 000 човека. Вчера Володимир Зеленски посети града, където проведе среща с военните.

Той обяви пред тях, че ако загубят ключовият град, това ще осигури на Русия коридор към други 2 големи населени места – Славянск и Краматорск.

Запознати съобщиха, че е възможно украинският президент да отлети за Вашингтон, където ще се срещне с президента на САЩ и ще обсъдят новия пакет от помощи. Това би било първото напускане на Украйна на държавния глава от февруари тази година.

Предполага се, се че той ще е в размер на 1.8 милиарда долара, а в него се включват и спорните ракетни системи Пейтриът. Именно те нажежиха допълнително напрежението между Русия и запада, а Медведев отправи сериозни предупреждения във връзка с доставката им.

Също така се обмисля доставянето на прецизни авио бомби на ВСУ.

Източници от САЩ информират, че решението за доставка на Пейтриът вече е взето, пренебрегвайки заканата от Русия, че това е провокация и ще считат ракетните установки за законна военна цел.

Източник: dir.bg

Продължава настъплението на Русия към Бахмут, Зеленски ще търси помощ от Вашингтон