Голям срам за България! ООН извади държавата ни от списъка с най-развитите държави в световен мащаб, като ние сме единствената страна от целия ЕС, която вече липсва в този списък.

Става дума за индекс на развитието на човека, което се следи от ООН още от далечната 90-та година. С него се измерва икономическото развитие, доходите на глава от населението, нивото - както на образованието, така и на здравеопазването и други показатели.

Днес нашата страна е на 68-ма позиция в света, при това не в групата за високо развитите държави, а в следващата, която е водена от Албания. Ние сме по-назад и от Сърбия, от Грузия и други страни. Зад нас са Антигуа и Барбадос, ако това може да служи за известно успокоение.

Първо място в света за развитие и качество на живот се дава, както и сами можем да се сетим, на Швейцария. Нас дори Румъния ни е преварила и то с цели 15 места по-напред. Средната продължителност на живота у нас е отбелязана като 71,5 години, докато в Швейцария тя е 84 години. За доходите изобщо няма смисъл да говорим, те са ясни.