Редица международни организации и експерти предупредиха за сериозен риск от ядрена заплаха

При все, че постоянно ни успокояват, че няма опасност, изглежда ужасът с Чернобил вече се повтаря.

За това говорят кадри, сочещи, че хората масово напускат населените места, разположени в близост до Запорожката атомна електроцентрала. За това съобщават редица медии в Украйна, цитирани от Би Би Си.

Повтаря ли се вече ужасът с Чернобил?

Според автора на видеокадрите, публикувани в мрежата, колоната на напускащите е повече от триста автомобила. Той коментира зад кадър „Вече дори не е смешно“.

Причината местните жители да напускат населените места в близост до Запорожката АЕЦ е нарастващата несигурност в ситуацията. Припомняме, че атомната електроцентрала бе окупирана от руски войски, а от седмица насам тя е периодично обстрелвана.

Докато Русия и Украйна продължават да си прехвърлят взаимно обвиненията за обстрела на Запорожката АЕЦ, редица международни организации и украински експерти предупреждават за огромен риск от ядрена заплаха.

Те посочват, че действията на окупаторите на атомната електроцентрала могат да предизвикат атомна катастрофа. В случай, че централата спре работата си, охладителната система вероятно ще се изключи, разкрива инженер от централата пред Би Би Си.

Междувременно украинският градоначалник на Мелитопол отбеляза, че градът е бил разтърсен от поредния мощен взрив около 15.40 ч. вчера.

Източник: blitz.bg