Посещението на Володимир Зеленски в България разбуни духовете. И докато правителството на Николай Денков нямаше търпение да му връчи писалката и да подпишат договори за двустранно сътрудничество, включително и за военна помощ, то президентът Румен Радев охлади ентусиазма и на двете страни. След разговора между двамата държавни глави, масовата обществена реакция беше една — България да не бъде въвличана във войната между Русия и Украйна.

Докато Радев убеждаваше украинския си колега, че е по-добре да опита да намери вариант за преговори с Москва, Зеленски беше зает да обяснява колко спешно му трябва оръжие, за да победи Русия. В резултат на срещата все повече хора се чудят, кой започна тази война — Путин или Зеленски.

"И лошият мир е по-добър от всяка война", каза преди дни Лукашенко след кризата между "Вагнер" и Кремъл. И убеди Путин да не преследва Евгений Пригожин, а самият той му даде убежище след бягството от Русия.

Сега Зеленски направи изявления, че Украйна търси оръжия, за да победи Русия, а не просто да защитава териториите си. Което според мнозина е в резултат на американските интереси в района. "Войната в Украйна все повече напомня на безразсъдна битка за надмощие. Вместо да потърсят начин да я спрат, те продължават да я разпалват и да въвлекат и други в конфликта. България не трябва да бъде жертвана за шепа долари", коментират потребители в социалните мрежи.