През последните 30 години той беше важен фактор в историята на Италия. Бохем, медиен магнат, спортен меценат, политик... Силвио Берлускони без съмнение беше една от най-влиятелните фигури в Италия. Но решението да бъде погребан с държавни почести раздели нацията.

 

Според част от населението, не е редно Берлускони да бъде погребан по този начин. Въпреки че в момента неговата партия е в коалиция с управляващото правителство, това явно не изглежда достатъчно за част от населението, за да му бъде устроено държавно погребение. Хората се възмущават, че неговите "бонга - бонга" партита са сред най-запомнящите се спомени за Берлускони. Други смятат, че многобройните му любовни афери и авантюри също го злепоставят.

 

Въпреки това властите взеха решение Берлускони да си отиде с държавни почести и държавно погребение. То се състоя в Милано, в готическата катедрала.

Десетки хиляди се стекоха, за да се сбогуват с бившият премиер на Италия. Съболезнователни телеграми заваляха от цял свят, включително и от Русия. Президентът Владимир Путин беше сред най-близките приятели на Берлускони и двамата запазиха отношенията си дори и след като той подаде оставка преди няколко години.

 

Към днешна дата обаче фокусът на внимание е насочен към децата на Берлускони. Както и към вечният въпрос - кой ще наследи мултимилионната империя, която магнатът основа преди години...