Бъдете внимателни, за да не си развалите почивката

Нашенците, отдъхващи в Гърция изпищяха от нова напаст там.

Оказва се, че са били налазени от кърлежи и комари, които, както знаете могат да пренесат сериозни болести. Не е изключено някой от почиващите в Гърция да се прибере у дома, „обзаведен“ с някоя от болестите, разнасяни от кръвосмучещите.

Почиващите в Гърция изпищяха от нова напаст

Вероятно сте наясно с факта, че комарите и кърлежите в южната ни съседка са активни по-дълго време, предвид факта, че там е топло поне до края на септември.

Това е и причината, поради която през август и септември винаги се наблюдава нарастване на броя на случаите на ку-треска, която се причинява от ухапванията от кърлеж.

Само преди няколко дни здравните власти в Гърция алармираха, че се е увеличил и броят на хората, заболели от западнонилска треска, предавана от заразени комари.

Такива случаи вече са отчетени на няколко места в южната ни съседка като Солун, Лариса и Халкидики, отбелязва „Телеграф“.

За да не провалите почивката си, експертите дават няколко лесни, но в същото време изключително ценни съвета.

Единият от тях е да използвате репеленти и редовни да преглеждате тялото си за наличието на някоя кръвосмучеща гадина, дори и след плаж.

Междувременно стана ясно, че в Сърбия дори вече има регистрирани няколко смъртни случая, причинени от западнонилска треска.

Източник: blitz.bg