През оставащата част от текущата година, управляващото служебно правителство в Нидерландия подсказва, че е малко вероятно тя да даде съгласие за включването на България в Шенгенската зона. Този процес нормативно изисква единодушие сред всички членки на Европейския съюз, съобщава изданието "Политико".

През декември миналата година Нидерландия беше една от страните, които блокираха приемането на България и Румъния в Шенген, където хората пътуват свободно без гранични проверки. Открито против се обявиха от Австрия и Нидерландия също отхвърли приемането ни. В този период Нидерландия мотивира блокирането поради нарастващите опасения от потенциален мигрантски наплив по Балканския маршрут.

„По-здрави“ от Нидерландия: Шенген за България през крив макарон

Приоритети на испанското ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз, което е до 31-ви декември, включват именно и разширяването на Шенгенската зона.

През септември, парламентът на Нидерландия се очаква да изготви списък на всички спорни въпроси, които изискват решение от редовно правителство, а не от временното такова. Според политическите анализатори все още не е ясно дали разширяването на Шенген ще бъде сред тези спорни точки.

Когато Нидерландия блокира присъединяването ни през декември, тогава анализатори изразиха съмнения, че зад официално изтъкнатия мотив стои не друго, а икономически такъв. Влизайки в Шенген, нашите пристанища стават сериозна конкуренция на Амстердам, което би довело до сериозни финансови загуби за тях.

Източник: narod.bg