В Украйна е страшно, но в Китай вече е по-страшно. Президентът на страната Си Дзипин изпрати армията срещу населението в опит да спре бруталните безредици, които не стихват. От дни столицата Пекин и още шест града се тресат от масови протести срещу мерките за нулева толерантност на Covid-19. Бунтовете обаче доведоха до бум на заболелите и правителството наложи още по-тежки репресии.


Полицаи и военни бяха облечени в защитни костюми срещу Ковид и изпратени да се бият с населението. Бутилки, коктейли молотов и бухалки бяха използвани от полиция и присъстващи, за да се разпръснат тълпите. Масови арести имаше на демонстранти, но по-страшно е, че всеки дръзнал да сподели за случващото се в социалните мрежи, бива задържан от полицията.

"Властите дойдоха в дома ми и ме накараха да подпиша декларация, че няма да публикувам видеа от сблъсъците в социалните мрежи. Беше ужасно. Десетки мои приятели са преживели същото. Някои от тях дори и само за харесване или споделяне на някое видео", разкрива господин Чен от префектура Гуанджон. Той разказва още, че вчера вечерта, сто души полицаи нахлули в село Худзяо и арестували трима души. Последните били изведени от домовете си без никакви обяснения.

Президентът на Китай изпрати армията срещу хората сн. Туитър

Смъртоносен пожар миналата седмица в Урумчи, столицата на северозападния регион Синцзян, беше катализаторът за протестите, като хората обвиниха властите, че са оставили жертвите да умрат вътре в горящата сграда, заради мерките срещу Covid.

Социалните мрежи прегряха от снимките на репресираните граждани

Но демонстрантите поискаха и много по-широки политически реформи в комунистически Китай, като някои дори призоваха президента Си Дзинпин да се оттегли.

Защитавайки подхода за нулева толерантност към протестите, висшият орган за сигурност на Китай призова за "репресии" срещу това, което определи като "враждебни сили". Всеки, който е излязъл на улицата беше арестуван и задържан, а всеки, който има неблагоразумието да заснеме и публикува кадрите, беше посетен от полицията и разпитван. Репресиите продължават, но гневната вълна на китайското недоволство също...