САЩ подготвят нов закон, който да бъде включен в пакета санкции срещу Русия. В него главната цел според идеолозите му е да затруднят военната индустрия на Русия, като ударят златото им.

Ако бъде приет под негов удар ще попаднат всички дори американските субекти, които правят транзакции или логистика на златни резерви от руската централна банка.

Проектът на закона е съставен от 4 400 страници и според създателите му целта е да обхване почти всички възможни казуси, като ограничи доставката на злато за Руската федерация, но не засяга останалата международна търговия с него.

Американски сенатор смята, че след санкционирането на златните резерви на Русия ще може допълнително да се изолира от световната общественост.

По официална информация през лятото на тази година Русия е имала златни резерви на стойност от 127 милиарда долара, като те са съхранявани в трезори под контрола на държавата.

Анализатори допълват, че това злато и преди е било под прицел на запада под предлога да бъде ограничена възможността на Русия за водене на военната й кампания в Украйна.

Благородният метал е сред най-ценния ресурс за Руската федерация след енергийните източници.

Източник: blitz.bg

Пентагонът взе на прицел злато на Русия за почти 130 милиарда долара