Европейската сметна палата публикува доклад , обвиняващ Европейската комисия (ЕК), че отказва да разкрие подробности за личната роля на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в преговорите за най-големия договор за 1.8 милиарда дози от ваксината на Pfizer. Прогнозната стойност на договора (2021-2023) е 35 милиарда евро, ако бъде напълно изпълнен.

Сметната палата съобщи, че е установила смущаващи факти около сделката. Според одиторите шефът на ЕК е отхвърлил съществуващия правилник, за да сключи предварителна сделка с американската мултинационална компания, проправяйки пътя за договор за до 1,8 милиарда дози ваксина срещу Covid-19, който да бъде подписан през май 2021 г.

За всички останали ваксини сделките, сключени от ЕС между 2020 г. и 2021 г., съвместен екип, състоящ се от длъжностни лица от Комисията и седем страни членки, e провел проучвателни разговори. След това резултатът е бил отнесен до Управителен съвет по ваксините, съставен от представители на всички 27 държави-членки на ЕС, които са го подписали.

Но тази установена процедура не е спазена в случая с най-големия договор в ЕС, казва Сметната палата. Вместо това самата Фон дер Лайен проведе предварителни преговори за договора през март и представи резултатите на управителния съвет през април. Междувременно планирана среща на научни съветници, организирана за обсъждане на стратегията на ЕС за ваксините за 2022 г., така и не се състоя, пише в доклада.

За разлика от другите договорни преговори, Комисията отказа да предостави записи от дискусиите с Pfizer под формата на протоколи, имена на консултирани експерти, договорени условия или други доказателства. „Помолихме Комисията да ни предостави информация за предварителните преговори за това споразумение“, пишат авторите на доклада. „Такъв обаче не последва.“

Старши одитор, който помогна в разследването, коментира пред белгийското издание Politico, че отказът на Комисията да разкрие информация е много необичаен. „Това не се случва почти никога. Това не е ситуация, с която ние обикновено се сблъскваме“, твърди експертът, цитиран от медията.

Одитният доклад поражда допълнителни опасения относно действията на Фон дер Лайен само два дни преди да произнесе годишната си реч за състоянието на Евросъюза.

Още през април 2021 г. New York Times съобщи, че лидерът на ЕС е разменила текстови съобщения с Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer, в навечерието на сделката. Близките отношения между висши политически и бизнес лидери тогава предизвикаха недоумение.

В доклада се припомня, че разследването на европейския омбудсман по въпроса „срещна стена от мълчание“. По това време Комисията твърдеше, че вече не разполага с текстовите съобщения. В отговор омбудсманът Емили О’Райли установи, че е имало лошо управление.

Противоречията касаят третия договор на Комисията за mRNA ваксината на BioNTech/Pfizer. Предишните два договора бяха осигурили общо до 600 милиона дози. Но следващият договор за 1,8 милиарда дози е най-голямата от всички сделки, подписани от Брюксел. Той предвижда предварително закупуване на 900 милиона дози, с опция за поръчка на още 900 милиона за доставка през 2022 и 2023 г.

Договорът беше значителен както като обем, така и като цена. Според изтекли подробности ваксините са стрували по 15,50 евро за доза в началото, като след това цената е повишена до 19,50 евро според Financial Times, което означава, че договорът ще струва около 35 милиарда евро, ако бъде напълно изпълнен. „Това е най-големият договор за ваксина срещу COVID-19, подписан от Комисията, и ще доминира в портфолиото от ваксини на ЕС до края на 2023 г.“, отбелязва Сметната палата. Pfizer не отговори на исканете за коментар.

Това не е първият път, когато председателят на Комисията има проблеми с „изчезващи“ текстови съобщения. По време на нейния мандат като министър на отбраната на Германия парламентарно разследване на добре платени сделки с външни консултанти разкри, че нейна подчинена случайно е изтрила текстови съобщения от служебния си телефон, а фон дер Лайен също е изтрила съобщения от собственото си устройство.

В крайна сметка фон дер Лайен беше оневинена през 2020 г. от окончателния доклад на разследването , който установи, че висши военни и правителствени служители са извършили нарушения. В собствените си показания пред разследването тя призна пропуски в работата на министерството по консултантските сделки, но каза, че ги е адресирала.

Комисията не отговори, потърсена за коментар.
Източник: obektivno.bg

Одит: ЕК крие как е сключен договорът за 1.8 млрд. дози ваксини с Pfizer