Изглежда санкциите ще се върнат като бумеранг към онези, които са ги наложили

По всичко личи, че на Русия не й е никак зле, въпреки множеството санкции, с които ЕС си мислеше, че ще ги уплаши.

На фона на нахлуването на Русия на територията на Украйна, се очакваше, че доставките на газ от страната агресор към Европа ще спаднат. Оказва се обаче, че военната инвазия не се е отразила съществено върху икономиката на Русия.

Очаквано! Вместо да й избодат очите, санкциите изрисуваха веждите на Русия

Дори напротив – приходите на страната от доставки на руски газ през първите два месеца от военните действия в Украйна, са нараснали значително в сравнение със същия период на предишната година, отбелязва CNN.

Изданието отбелязва, че от началото на годината до момента се забелязва спад на износа на газ от Русия извън ОНД. Спадът е с 28%. Очакванията са до края на годината доставките да намалеят с още 20 млрд. кубически метра.

Въпреки това през двата месеца, в които Русия води война с Украйна, поради нарасналите цени на газа, вносът на тази суровина от страната към ЕС е донесъл на Москва 47 млрд. долара. На практика това е двойно повече, сравнено със същия период от 2021 година.

Изданието S&P Global Commodity Insights прогнозира, че докато не бъдат направени допълнителни намаления на газовите доставки, приходите на Русия няма да намалеят значително.

Източник: blitz.bg