Лоша сделка? Абсолютно безсмислен акт на насилие, продължил две години? Милиарди долара загуби, с надежда да се съживи американската икономика? Джо Байдън обърна гръб на Украйна, а още преди него светът започна да обръща гръб на Зеленски. Опитите на Киев да запази територията на страната си и да се противопостави на Русия, преживяха тотален крах. А причина за това се оказа зърнената сделка и опитът на Зеленски да наводни Европа с украинско зърно, което вече не може да продава в Африка заради руската блокада. А европейските държави му отказват една по една всякаква подкрепа, виждайки заплаха за собствените си икономики. И се отказват от Украйна една по една.

Големите надежди

Опитите на Зеленски да си осигури празен чек, преживяха тотален крах, а САЩ му осигуриха само малка част от желаните пари и боеприпаси. Полша спря доставките на оръжие, Франция и Великобритания също взеха да се ослушват. Индия и Китай изразиха подкрепа за Русия, което накара Западът да преразгледа позициите си. Някои африкански държави, а също и Венецуела и Бразилия също взеха да клонят към Путин. И това накара страните от Европа да преосмислят стратегията си.

Изгубените илюзии


За САЩ разпалването на военен конфликт в Украйна се оказа лоша сделка. Вместо милиарди от Украйна да потекат към Вашингтон, Киев буквално обезкървяваше  Белия дом и ЕС. Русия въпреки ограниченията и тежките санкции, успя да излезе от положение. С отворени пазари към Китай, Турция, Индия и дори Северна Корея, страната успя да си стъпи на крака. И противно на очакванията, че руснаците ще бъдат засегнати от ударите, като че ли руската икономика стана по-стабилна, макар и по-комплицирана.

Какво следва?

С първите откази, Зеленски е изправен пред ситуация, в която или Украйна ще капитулира, или ще се бори още известно време, преди да отстъпи част от териториите си. Предизвестен край на една безсмислена война. Това, което е по-притеснително, е фактът, че двете близки държави бяха въвлечени в конфликт, разпалван отвън и възстановяване на предишните отношения,  а също и стабилизирането на разкъсаната от войната Украйна, ще отнемат години. А потърпевши ще бъдат всички страни по света.