На фона на зачестяващите напоследък случаи на коронавирус взе че се пръкна и нов вирус, който изправи света на нокти.

Става въпрос за т. нар. доматен грип, който е бил регистриран в Индия. 

Медицинските експерти в страната вече са се заели с борбата с разпространението му, отбелязва India Today, позовавайки се на проучване на Lancet.

Изданието отбелязва, че до момента случаите на хора, заразени с новия вирус в Индия са 82.
В проучването се разкрива още, че доматеният грип поразява предимно деца на възраст между 2 и 5 години. Освен това уязвими към инфекциозното заболяване са и възрастните, чиято имунна система е компрометирана.

Специалистите разкриват, че до известна степен новият вирус наподобява добре познатия ни вече коронавирус. Някои от симптомите им дори са сходни. Те обаче са категорични, че COVID-19 и доматеният грип не са свързани по никакъв начин. медиците уточняват още, че новият вирус представлява не толкова вирусна инфекция, колкото последица от инфекция чикунгуня или денга при децата.

Името на новия вирус се дължи на червените мехури, които той причинява по тялото, при това са доста болезнени. Те започват постепенно да нарастват и достигат до размерите на домат. Сами можете да си представите колко неприятно преживяване би било, ако попаднете под ударите му.

Симптомите, характеризиращи доматения грип са кожни обриви, висока температура, силни болки в тялото и ставите, диария, умора, гадене и разбира се дехидратация.
Източник: retro.bg