Швейцария изненада всички с решението за забрани шофирането на електрически автомобили. Там е доста развито производството на възобновяема енергия, електричеството не покрива вътрешните нужди и множество фактори, сред които зимата, ремонт на няколко френски АЕЦ, високите цени на газа и несигурността с доставките му налагат да се подготви подобна забрана. Швейцария реално се опасява да не остане „на тъмно“ тази зима.

Нещо повече, дори се предвижда скоростта по магистралите да бъде ограничена на 100 км/ч, с което също ще се цели пестене на енергия.

Други мерки засягат домакинствата, като забраняват дрехите да се перат на повече от 40 градуса, както и в хладилника да е по-студено от 6 градуса по Целзий.

Всички тези мерки се разработват от сега, за да бъдат приложени при необходимост и недостиг на енергия.

Повече от 100 000 собственици на електрически коли ще бъдат засегнати в случай, че мерките бъдат приети. На тях ще им се забрани да ги шофират, а ако бъдат заловени ги грози сериозна глоба.

До скоро в цяла западна Европа се насърчаваше купуването и използването на електромобили, дори държавите ги субсидираха доста сериозно, но в ситуацията в момента не е изключено и други страни да последват рестрикциите на Швейцария.

Източник: blitz.bg

Ново 20: Европейска държава забрани използването на електромобили