Те наистина са златните крале на петрола. Правителството на Саудитска Арабия получи контрол върху едни от най-големите петролни находища, като сключи договор за близо 

12 милиарда долара  с Пекин и погълна една от най-големите петролни компании в света.
Компанията "Сауди Арамко" сключи договор за изграждане на най-големият петролно — химически комплекс в света, в северен Китай. Той трябва да започне работа през 2026-а година и без съмнение ще бъде най-големият доставчик на горива за целия свят.

 

Това променя кардинално динамиката в енергийния сектор, където до този момент господстваха САЩ, Русия и Китай. Сега обаче Пекин влезе в партньорство със Саудитска Арабия, давайки на ислямската държава необходимия ресурс да се превърне в най-големият износител на петролни продукти в света.

Новата рафинерия ще произвежда 300.000 барела петрол дневно и 1.6 милиона тона етилен годишно.  Самият проект се оценява на обща стойност над 86 милиарда и без съмнение е най-големият в света.


Как това ще се отрази на международните пазари и на енергийния сектор предстои да видим. Риад са известни с петролния си бизнес, тъй като кралството лежи върху огромни петролни залежи, на които дължи и влиянието и парите си.  Но желанието на Саудитска Арабия да използва енергетиката, за да прокарва своята линия по отношение на международната политика, също не е за пренебрегване. Дали това няма да се отрази на отношенията в Близкия изток или на войната в Украйна?