Нови силни земетресения в Гърция, идва ли нов 24-ти май

Серия нови силни земетресения в Гърция. Последните 24 часа страната се тресе от трусове, които не стихват. За по-малко от 24 часа, страната бе разтърсена от две земетресения с магнитуд над 4.5, но незнайно защо, европейския сеизмологичен център мълчи за тях. Броени часове след земетресението от 4.9 по Рихтер, което разтърси островите рано сутринта, се появи информация за нови земетресения в Гърция. Един от трусовете дори бе усетен в югоизточните краища на България, но не бе обявен от сеизмолозите в международния европейски център.

Трусът бе с магнитуд 4.6 и според гръцки медии е било източно от остров Крит. Сеизмолозите твърдят, че по-късно е имало още десетки вторични трусове, които обаче доста по-слабо се усетиха в района.

[caption id="attachment_413061" align="aligncenter" width="300"]Силни земетресения в Гърция днес Силни земетресения в Гърция днес[/caption] [caption id="attachment_413062" align="aligncenter" width="300"]Информацията на Европейския сеизмологичен център и на властите в Атина доста се разминава Информацията на Европейския сеизмологичен център и на властите в Атина доста се разминава[/caption]

Последните няколко седмици страната се тресе от силни трусове, в резултат на силното земетресение от 24 май. И въпреки обясненията на сеизмолозите, че опасност за живота на населението няма, граждани масово се запасяват с продукти от първа необходимост и избягват високите места, пише meteothes.gr.spravka

За щастие новите земетресения в Гърция не са предизвикали съществени щети и разрушения, но за сметка на това в пресата продължават да се появяват любопитни хипотези. Според една от тях, сондажите за нефт в земетръсната зона продължават и това може да предизвика нови бедствия.