Англия и Аржентина пак се скараха. И типично по латиноамерикански, много е възможно скоро да станем свидетели на нова война. Двете държави от години спорят за правата върху Фолклендските острови, но този път от Буенос Айрес взеха крайни мерки.

 

Правителството забрани британските полети на островите от територията на Бразилия, с мотива, че кралството не е дало никаква възможност за нормални и ефективни преговори. "Истината е, че от Лондон провалиха всички опити да се намери мирно решение на въпроса. Последните години те саботират всяка една възможност да се проведе нормална комуникация с тях", твърдят от правителствения пресцентър в Аржентина.

 

Латиноамериканската държава още преди години поиска признаване на суверенитет на Фолклендските острови, за да се осигури свободен достъп до тях по въздух и вода. Както и правото те да бъдат свързани с континента чрез сухоземна връзка, стига да се даде някаква възможност на Аржентина да управлява дори и частично териториите. Британските власти отказаха да направят отстъпки, поради което през последните няколко години се изпълняваха полети от островите до Бразилия. От днес обаче правителството в Буенос Айрес забрани на Лондон да осъществява полети до там.

 

Спорът за суверенитета на архипелага датира от 19 век и включва през 1982 г. директна война между двете страни. Буенос Айрес традиционно е против всеки жест от страна на Лондон, поради което на договора от 2016 г. се гледаше с особено подозрение главно от представителите на политическата левица.