Междузвездни войни между САЩ и Китай! Антъни Блинкен, който посети Пекин в опит да успокои страстите между Байдън и Си Дзипин, ще се върне във Вашингтон с провалена мисия. Президентът на САЩ Джо Байдън с един замах унищожи месеци работа на дипломатическата си служба, когато направи коментар за президента на Китай по време на една официална среща.

"Той е диктатор", заяви Байдън на събиране на средства в Калифорния. И с тези думи обрече на провал работата на Блинкен в Пекин.

След месеци на напрежение, Антъни Блинкен беше първият американски високопоставен държавен служител, който получи разрешение да се срещне със Си Дзипин и да проведе разговор с него, за да разсее напрежението между двете страни. Оказа се обаче, че Байдън не е премерил думите си и неволно засегна един от най-влиятелните политици на Изтока.

От Пекин отрекоха обвиненията в диктатура и ги определиха като "напълно противоречащи на фактите и сериозно нарушаващи дипломатическия протокол и политическото достойнство на Китай".
"Това е явна политическа провокация. Китай изразява силно недоволство и противопоставяне", каза Мао Нинг на ежедневен брифинг. "Забележките на САЩ са изключително абсурдни и безотговорни.", заяви още говорителят на външното министерство Мао Нинг.

Срещата на Блинкен с президента на Китай беше определена като "забележителен напредък" в намаляване на напрежението между Китай и САЩ в понеделник вечерта. Ден по-късно Байдън заяви, че Си е смутен от неотдавнашното напрежение около предполагаемия китайски шпионски балон, който беше свален от военновъздушните сили на САЩ над Източното крайбрежие.

"Причината, поради която Си Дзинпин беше толкова разстроен по отношение на това, че свалих този балон с две кутии, пълни с шпионско оборудване в него, беше, че не знаеше, че той е там", каза Байдън, имайки предвид инцидента от февруари.

"Това е голям срам за диктаторите. Когато не знаят какво се е случило. Това не трябваше да отива там, където се озова. Беше издухан от курса.", добави Байдън.

Мнозина се притесняват, че коментарите на президента може да влошат дипломатическите отношения между двете страни отново. И да ги изправят още по-близо до конфликт.