Крал Чарлз лиши брат си - принц Едуард от правото да получи титлата херцог на Единбург. Най-малкият брат на новия монарх трябваше да получи титлата още миналата година, но кралят реши да я остави, за да я предаде на внучката си - принцеса Шарлот.

Херцогство Единбург е едно от най-големите в страната и беше дадено като сватбен подарък на кралица Елизабет и принц Филип. Принцът пожела след смъртта му титлата да бъде дадена на най-малкия му син - принц Едуард. До този момент той носи титлата граф на Уесекс. 

След смъртта на Елизабет Втора всички очакваха, че крал Чарлз ще даде титлата на своя брат, заедно с херцогството. Изненадващо обаче, Чарлз отказа да я предаде спрямо волята на родителите си. И смята да я запази за внучката си принцеса Шарлот.

"Това е исторически прецедент. Принцеса Шарлот е първата в историята, която има право да наследи трона, без да бъде изпреварена от брат си Луи, ако принц Джордж няма деца или абдикира. Затова кралят взе решение да й даде титла, която отговаря на ранга й. А именно - херцогиня на Единбург. Още по-интригуващото е, че след смъртта на краля или ако някой ден принцеса Шарлот почине - титлата няма да бъде върната на кралското семейство. Тя ще остане в семейството й завинаги и ще се ползва от нейните наследници", разкриват запознати.

Принц Едуард, който от години управлява всички организации свързани с херцога на Единбург, не е очарован от този факт. И въпреки че той и съпругата му твърдят, че "титлата няма значение", приходите от херцогството, както и фактът, че тя няма да му бъде предадена въпреки желанието на родителите му, определено предизвика напрежение в Лондон. 

Междувременно стана ясно, че се търси нова титла, която да подхожда на брата на краля. Скандалът обаче е факт, тъй като Чарлз отново даде знак, че смята да ограничи монархията в рамките на собственото си семейство. В частност - до принца на Уелс и децата му...