Невероятен обрат и знакова промяна в кралския двор. Преди ден стана ясно, че не крал Чарлз, нито кралица Камила, а Кейт Мидълтън ще се появи в официалната коледна реч на кралското семейство. Принцесата на Уелс ще замени покойната Елизабет Втора и ще отправи свое послание към нацията. 

Новината определено предизвика изумление и абсолютен прецедент, тъй като по традиция монархът говори с народа си в празничния ден.

Коледните изявления на Елизабет Втора са паметни и бяха превърнати в една непреходна традиция. Изненадващо обаче, служителите от Бъкингамския дворец решиха да променят традицията, залагайки на забележителна промяна - не Чарлз III, а Кейт ще се обърне към хората в празничната вечер. Изборът й определено не е спонтанно решение, а знак, че кралят е готов към приемственост и подготвя наследниците си за трона.

Официално обръщението на Кейт е част от видеото посветено на организирания от нея празничен концерт "Кралско празненство: Заедно на Коледа", който се проведе в абатството Уестминстър преди дни. Мнозина обаче го изтълкуваха и като опит на двореца да замени Елизабет с по-младата принцеса на Уелс.

"Нейно Величество обожаваше Коледа и вярваше, че този празник ни сближава. За нея той беше важен, защото събираше хората и ни напомняше колко е важна вярата, съпричастността към ближния и семейството.", каза Кейт.

Обръщението й ясно показва, че кралят не само не смята да изолира снаха си от обществото, както Меган и Хари твърдяха, че се е случвало с тях, но и да покаже приемственост със следващото поколение. А фактът, че именно Кейт, а не Уилям е избрана за обръщението към нацията, още повече му печели симпатиите на поданиците.