Заради все по-нарастващия риск от ядрена война между Русия и НАТО, Newsweek излезе с ужасен хипотетичен сценарий за последствията от нея.

Според този сценарий евентуалната ядрена война ще причини смъртта на милиони хора на планетата само в рамките на няколко часа.
Изданието се позовава на прогнозата на доцента от Принстънския университет Алекс Глейзър. Той бе човекът, който създаде симулатор на ядрената война, наречен "План А".

Вероятно си спомняте, че планът бе представен за пръв път преди пет години, но тогава никой не му обърна внимание, въпреки че вече беше дадено началото на руската специална операция за защита на Донбас.

Учените твърдят, че по време на хипотетична ядрена война, Русия ще бъде принудена да отвърне на настъплението на НАТО, в резултат на което алиансът ще нанесе удар с ядрено оръжие по въздух. 
В случай, че ситуацията ескалира, двете държави ще унищожат взаимно  30-те най-големи индустриални центрове и градове.

Очакванията за жертвите при такъв сценарий още в първите часове на конфликта, са около 90 млн. души. И това ще е само началото. Заради огромните облаци прах и пепел, които ще се издигнат в атмосферата, ще започне ядрената зима, която може да увеличи броя на жертвите и те да достигнат до 5 млрд. души.

Припомняме, че Владимир Путин бе категоричен, че в ядрена война не може да има победители и в този ред на мисли допълни, че не бива изобщо да бъде отприщвана такава.
Източник: blitz.bg

Newsweek: Ядрената война между Русия и НАТО ще вземе поне 5 млрд. жертви