Югоизточната ни съседка Турция е застигната от невиждан кошмар.

Официалната инфлация в страната, отчетена през август на годишна база е 80.21%. Новината бе съобщена от турската телевизия ТРТ Хабер, която посочва, че се позовава на информация на Тюркстат (Турския статистически институт).

През август равнището на инфлация се е покачило с 1,46% в сравнение с предходния месец. Съпоставено с декември, миналата година, увеличението е 45.85%, отбелязва БТА.
В сравнение с август миналата година пък инфлацията е 80.21%, както стана ясно по-горе.

Най-сериозно увеличение на цените през август в сравнение с юли същата година се забелязва в сферата на здравеопазването – 7.01%.
Същевременно се отчита лек спад в цените на транспорта – 1.78%. На годишна база обаче именно цените на транспорта са с най-голямо увеличение – 116.87%, а най-малко е повишението при комуникационните услуги – 27.05%, отбелязват още от Тюркстат.

Междувременно руската туристическа блогърка Саша Коновалова, живееща в Турция отбеляза, че винаги, преди да се прибере в Русия се запасява с любими напитки. Това са турското кафе Dibek, Menengich, приготвено на базата на прах от плод на шам-фъстък, добре познатата напитка Salep, приготвена на базата на корен от орхидея и подправки, както и султанския чай.
Наблюденията й сочат, че това са и най-търсените турски напитки.
Източник: standartnews.com

Невиждан кошмар в Турция. Какво се случва?