Рискът инфлацията да надхвърли 70% е доста голям

Новините за нашенците, които пазаруват в Турция, са повече от добри.

Причина за радостта им стана фактът, че турската лира отново пое посока поевтиняване след като отбеляза период на относителна стабилност.

Невероятно добри новини за нашенците, които пазаруват в Турция

През днешния ден един долар се разменя за 15,37 турски лири. Това показват данните на Истанбулската фондова борса.

Анализатори, следящи ситуацията на финансовите пазари в югоизточната ни съседка Турция отбелязват, че една от причините за обезценяването на лирата в рамките на седмица, е огромната инфлация. През април тя е достигнала цели 70%, отбелязват те.

За съжаление прогнозата на банкерите не е никак добра. Те дори очакват нова порция обезценяване на турската лира. Това отбелязва на страниците си днес в икономическия обзор опозиционното издание "Сьозджу".

Много от банките посочват, че за да се нормализира валутата на Турция, е нужно да бъде преразгледан основният лихвен процент.

Същевременно отбелязват, че вероятността това да се случи, е почти нулева. Като причина за това посочват, че турският президент Ердоган категорично се обяви против високите лихвени проценти.

Икономисти припомнят, че през втория месец от настоящата година, годишната инфлация в Турция е надхвърлила 54%.

Това е най-високото равнище от две десетилетия насам. Икономистите обаче чертаят още по-черни прогнози. Те сочат, че по всяка вероятност още през следващите месеци инфлацията ще достигне до 70%, отбелязва изданието "Дейли сабах".

Само от началото на годината до този момент паричната единица на Турция е изгубила цели 11% от стойността си сравнено с щатския долар.

Източник: vesti.bg