Рискът инфлацията да надхвърли 70% е доста голям

Новините за нашенците, които пазаруват в Турция, са повече от добри.

Причина за радостта им стана фактът, че турската лира отново пое посока поевтиняване след като отбеляза период на относителна стабилност.

През днешния ден един долар се разменя за 15,37 турски лири. Това показват данните на Истанбулската фондова борса.

Анализатори, следящи ситуацията на финансовите пазари в югоизточната ни съседка Турция отбелязват, че една от причините за обезценяването на лирата в рамките на седмица, е огромната инфлация. През април тя е достигнала цели 70%, отбелязват те.

За съжаление прогнозата на банкерите не е никак добра. Те дори очакват нова порция обезценяване на турската лира. Това отбелязва на страниците си днес в икономическия обзор опозиционното издание "Сьозджу".

Много от банките посочват, че за да се нормализира валутата на Турция, е нужно да бъде преразгледан основният лихвен процент.

Същевременно отбелязват, че вероятността това да се случи, е почти нулева. Като причина за това посочват, че турският президент Ердоган категорично се обяви против високите лихвени проценти.

Икономисти припомнят, че през втория месец от настоящата година, годишната инфлация в Турция е надхвърлила 54%.

Това е най-високото равнище от две десетилетия насам. Икономистите обаче чертаят още по-черни прогнози. Те сочат, че по всяка вероятност още през следващите месеци инфлацията ще достигне до 70%, отбелязва изданието "Дейли сабах".

Само от началото на годината до този момент паричната единица на Турция е изгубила цели 11% от стойността си сравнено с щатския долар.

Източник: vesti.bg