Израелският премиер Бенямин Нетаняху посети пехотни части на армията, разположени по границата с Ивицата Газа и обяви: "Следващият етап наближава", съобщи Би Би Си. Това бе първата визита на министър-председателя в района след атаката на палестинската ислямистка групировка "Хамас".

След това Нетаняху посети кибуците Беери и Кфар Аза, за да види домовете, разрушени при ужасяващото клане от миналия уикенд, се посочва в съобщение на неговата канцелария.

Израел е все по-близо до началото на сухопътна кампания в ивицата Газа. След посещението си в Беери и Кфар Аза израелският премиер написа в профила си социалната мрежа "Екс": "Готови сме".

През последните той бе критикуван, че все още не е отишъл до опустошените села и градове в южната част на Израел.

 

עם הלוחמים שלנו בעוטף עזה, בקו החזית. כולנו מוכנים.

(צילום: אבי אוחיון, לע״מ) pic.twitter.com/TiGzHcWhPK

— Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו (@netanyahu) October 14, 2023

Израелските военни днес дадоха 6 часа на палестинците да се евакуират на юг. Изтеглянето обаче не се оказва безопасно. 

Проверка на Би Би Си потвърди, че при въздушен удар по време на вчерашната евакуация са загинали най-малко 12 души, сред които жена и деца. След атаката на "Хамас", при която загинаха над 1300 души, израелските ракетни удари са убили около 2200 в Ивицата Газа.

За няколко часа израелските военни днес разрешиха евакуация по два маршрута. Но дали през следващите дни ще има времеви прозорец засега не е известно. За 1 седмица 1 милион души са избягали от северната част на анклава - независимо от разпоредбите на "Хамас", палестинците да не се подчиняват на израелския ултимат.

От другата страна на оградата - в Израел, времето и неизвестността за съдбата на заложниците правят болката все по-силна. Около 120 души са в плен на Хамас. За 24 заложници се предполага, че вече са мъртви.

Близки на пленените се събраха на протест пред военното министерство в Тел Авив. Някои носеха плакати с призиви за оставката на Бенямин Нетаняху, обвинявайки го, че той е виновен за трагедията.

Източник: dir.bg