Немски национали предизвикаха международен скандал с поведението си

Немски национали бяха обвинени в нацизъм. Шестима от играчите на Бундестима, завоювали четвърта световна титла на Германия, се подиграха със загубилия отбор на Аржентина по недопустим начин. По време на празненствата по случай спечелването на Мондиала, шестима немски национали създадоха импровизиран танц и песен, наречени в последствие "гаучо танц".

немски националиТова са Шкодран Мустафи, Роман Вайденфелер, Тони Кроос, Мирослав Клозе, Андре Шурле и героят от финала Марио Гьотце. А танцът им е повече от простичък и същевременно унизителен за гаучосите, както наричат отбора на Аржентина. В него футболистите вървят наведени и пеят "Така вървят гаучосите", след което се изправят и започват да подскачат, скандирайки "Така вървят немците".

Поведението им обаче беше прието като изключително тежка обида от страна на Аржентина. Уго Моралес, един от най-изтъкнатите аржентински журналисти, в прав текст нарече въпросните немски играчи "отвратителни нацисти". Добавяйки, че със същият идиотизъм и надменност германците са избили 6 милиона евреи и цигани по време на Втората Световна война. "Презрението им към другите само показва, че страната им все още е болна", категоричен е репортерът.

Немският вестник "Билд" пък обвини аржентинците, че нямат чувство за хумор, предават от "24 часа".