90% от клиентите им, са български граждани

За никого не е тайна, че Одрин отдавна се е превърнал в дестинация за шопинг туризъм за редица нашенци.

Не е за вярване до какво доведе лудото пазаруване на нашенци в Одрин

И докато градоначалникът на Одрин се чуди как да свали от улиците табелите, които са изцяло на български език и няма и една турска дума, то към града се наблюдава сериозна миграция на търговци.

Агенция IHA отбелязва, че в последно време все повече търговци от Истанбул се стичат към Одрин, защото там търговията върви с пълна пара.

Българите „нападат“ града още в ранни зори, пазаруват цял ден, след което си тръгват с препълнени коли със стока, закупена от Одрин.

Именно този засилен алъш-вериш е принудил редица занаятчии и търговци от Истанбул, Къркларели, Текирдаг и Чанаккале да започнат да наемат търговски обекти в Одрин. Сами се досещате, че засиленото търсене на помещение пък е довело до повишение на наемите. Така например ако преди е можело да се намери помещение, подходящо за търговия на цена от 15 хиляди лири, то сега цената им започва от 50 хиляди лири. Това разкрива шефът на Асоциацията на консултантите по недвижими имоти в Одрин – Серхат Чекер.

Търговецът Тюлай Кайтан пък споделя, че над 90% от клиентите му, са българи. Той се надява търговията да продължи да върви с такива добри темпове, тъй като в противен случай ще му се наложи да си търси ново препитание.

Източник: 24rodopi.com