Руският оръжеен търговец, близък до президента Владимир Путин, Виктор Бут, който беше разменен за американката Бритни Грийнър, вече си е у дома в Москва, съобщи телевизионният канал "Россия 24".

 Самолетът с Бут кацна на летище Внуково-2.  Той долетя от Абу Даби, където се е състояла размяната с американска гражданка, осъдена в Русия за притежание на дрога.

 На летището Бут беше посрещнат от роднините си - съпругата му Алла и майка му Раиса, те бяха придружени от депутата от Държавната дума Мария Бутина.  Бут слезе при близките си с цветя и ги прегърна.

 „Пристигнах. Това е най-важното. Посред нощ те станаха и казаха: „Приготви се“. Нямаше специална предварителна информация (за размяната. —бел. ред.).

 Бут добави, че не е било възможно да се сбогува с никого в затвора, било е твърде късно.  Той каза още пред РИА Новости, че основният му план за близкото бъдеще е да се наспи.

 

Размяната на Бут с американката Грайнер се състоя в четвъртък след продължителни дипломатически усилия между Москва и Вашингтон.

 

Руското външно министерство съобщи в четвъртък, че Бут е бил върнат в Русия след размяната на летището в Абу Даби.  Кадри, разпространени от руската държавна телевизия по-късно, показват как Бут върви по асфалта в Абу Даби, след което се качва и сяда в самолета, който по-късно каца в Москва.

 

 „От дълго време Руската федерация преговаря със Съединените щати за освобождаването на В. А. Бут“, се казва в изявление на министерството.  "Вашингтон първоначално категорично отказваше да преговаря за включването на руския гражданин в схемата за обмен. Въпреки това Руската федерация продължи активно да работи за спасяването на нашия сънародник."

 

 В анонса се добавя, че в резултат на преговорите на Русия със САЩ Бут е бил „върнат в родината си“.

 

 Американският адвокат на Бут Стив Зису каза, че Бут е бил със съпругата и дъщеря си.  „Благодарни сме, че след дълги 15 години Виктор най-накрая се събра със семейството си“, добави той.

 

 Руският и американският президент помилваха и двамата задържани, допълни Татяна Москалкова, омбудсманът по правата на човека в Русия.  Това означава, че наказателното преследване е окончателно прекратено, Бут и Грейнър получават пълна свобода на движение.

Според източници на CNN в размяната не е участвал Пол Уилън, осъден в Русия за шпионаж.

 

Бут, който е бивш руски военен от специалните части, беше арестуван в Тайланд по искане на Вашингтон през 2008 г. в резултат на провокативна операция на американските разузнавателни служби и отведен в САЩ.  Руснакът беше обвинен в подготовка на заговор за убийство на американски граждани и материална подкрепа на тероризма.  Бут отрече всички обвинения.  Федерален съд го осъди на 25 години затвор.

 

Процесът изяснява ролята на Бут в доставката на оръжия за FARC, партизанска група, която води бунт в Колумбия до 2016 г. САЩ заявиха, че оръжията са били предназначени да убиват американски граждани.

 

Но историята на Бут в търговията с оръжие се простира много по-далеч.  Той е обвинен в събирането на флотилия от товарни самолети за трафик на военно оръжие до конфликтни зони по света от 90-те години на миналия век, разпалвайки кървави конфликти от Либерия до Сиера Леоне и Афганистан.  Твърденията за трафик на хора в Либерия накараха американските власти да замразят американските му активи през 2004 г. и да блокират всички американски транзакции.

 

 Бут многократно е твърдял, че е управлявал законен бизнес и е действал просто като логистичен доставчик. Смята се, че е около 50-те, като възрастта му е спорна заради различните паспорти и документи.

 

 В края на юли Вашингтон, според съобщения в медиите, е предложил на Москва да размени Бут за Уилън и Грейнър, които през август получиха девет години затвор за контрабанда на наркотици.

 Бут прекара почти 15 години в затвора в Съединените щати по обвинения в заговор за убийство на американски граждани и финансово подкрепа за тероризма.  Баскетболистката Гринър от своя страна беше осъдена на девет години затвор за контрабанда на 0,7 грама хашиш, тя беше задържана в Шереметиево през февруари 2022 г.

Най-могъщият оръжеен търговец в света Виктор Бут беше пуснат от затвора и вече е в Москва

Най-могъщият оръжеен търговец в света Виктор Бут беше пуснат от затвора и вече е в Москва - Снимка 2

Най-могъщият оръжеен търговец в света Виктор Бут беше пуснат от затвора и вече е в Москва - Снимка 3