Вече е насрочена датата за погребението на кралица Елизабет Втора.

То ще се състои в понеделник 19 септември и по всяка вероятност ще се проведе в Уестминстърското абатство в централен Лондон.

Според първоначалните планове ковчегът на нейно Височество ще бъде превозен до абатството на лафет, теглен от военноморски щабове – моряци, с помощта на въжета, а не на коне.

Очакванията са, че ковчегът на кралицата ще бъде последван от старшите членове на кралската фамилия.
Към траурното шествие по улиците ще се присъединят и военните. 

В абатството, което може да побере паство до 2000 души ще бъдат поканени държавни глави, министър-председатели, европейски кралски особи и други ключови фигури от обществения живот. Службата ще бъде предавана на живо по телевизията. Очаква се да има национално двуминутно мълчание.

В деня на погребението ковчегът на Елизабет Втора ще бъде отнесен за церемония в параклиса „Сейнт Джордж“, разположен в замъка Уиндзор.
За по-късно вечерта е планирана лична служба, на която ще присъстват само висшите членове на кралското семейство.

Мемориалният параклис на крал Джордж VI ще е последното място, на което ще почива кралицата. Там са погребани родителите й, заедно с праха на сестра й – принцеса Маргарет. Очаква се към ковчега й да бъде присъединен и този на принц Филип, който се намира в Кралския трезор до мемориалния параклис.
Източник: blitz.bg

Насрочиха датата за погребението на Елизабет Втора