На 9 декември 2016 г. в Георгиевската зала в Кремъл президентът Путин дава прием в чест на „Деня на героите на Русия“. Поканени са над 300 гости, а сред тях са полк. Дмитрий Уткин, неговият заместник Андрей Трошев и командирите на щурмови роти Андрей Богатов и Александър Кузнецов. Четиримата позират заедно с Путин за снимка.

 

Трошев и Богатов вече са герои на Русия. На Кузнецов и Уткин също ще им бъде връчена тази титла малко по-късно. За руската частна военна армия „Вагнер”, част от която са те, по това време нито се говори, нито се пише, участието й във войната в Сирия е засекретено.

 

Нещо повече, в докладите на руското министерство на отбраната структурата, която по-късно ще бъде наречена ЧВК „Вагнер, се описва като „части на сирийската армия”.

 

Командосът и офицер от разузнаването Дмитрий Уткин е командир на това паравоенно формирование от няколко хиляди опитни главорези от пролетта на2014 г. Той не крие своите идеологически възгледи – на видно място си е татуирал нацистки символи, разхожда се сред подчинените си с шапка на Вермахта. Неговата позивна „Хер Вагнер“ дава името и на частната армия, с която е тясно обвързан и бизнесменът Евгений Пригожин.

 

Милиардерът от Санкт Петербург по онова време вече се е утвърдил като мениджър, който изхранва всички военни части и подразделения на руската армия, разположени от Курилските острови до Калининградска област. Той притежава и набиращата сила „фабрика за тролове“ в социалните мрежи, има интереси и в ред други сфери, включително строителство, хотели, ресторанти.

 

Десетина години след основаването на ЧВК „Вагнер”, двамата й създатели и предводители – Дмитрий Уткин и Евгений Пригожин умират заедно, след като самолетът им се разбива на 23 август край Твер, точно два месеца след неуспешния им опит за бунт и похода към Москва.

Смъртта на двамата обаче още не значи крайна частната армия.

 

  Пригожин официално е мъртъв, а както обясняват анализатори, това означава, че построената от него бизнес империята, чиято основа е ЧВК „Вагнер“ и нейните активи от Африка до Сирия, трябва да бъде унищожена. От друга страна, „Вагнер“ не е само частна военна компания, но и договори за добив на нефт, газ и злато. Тоест за Кремъл е важно не просто да разруши империята на Пригожин, а да прибере всичко ценно от нея. Това, че тези активи са регистрирани на семейството на бизнесмена, не е пречка да им се отнемат, като се има предвид изключителната еластичност на законите в Русия.

 

Мястото на „Вагнер”, както вече се появяват съобщения, ще заеме ЧВК „Редут“. Все още се разглеждали варианти – дали да бъде отново частна военна компания, или някакво „руско опълчение”. С организацията вече се бил заел бившият изпълнителен директор на ЧВК „Вагнер” Андрей Трошев, един от четиримата командири на снимката с Путин. Когато преди време руският президент се среща с 35 от командирите на „Вагнер”, казват, че веднага им предложил Трошев за нов лидер на компанията, а другите само кимнали утвърдително в знак на съгласие.

 

Наследниците на Пригожин

Въпросният Андрей Трошев, който не участва в бунта на Пригожин и Уткин, е с позивна „Седой” (Сивокос). Той е пенсиониран полковник от Специалния отряд за бързо реагиране при Северозападното регионално управление на МВР, бивш парашутист-артилерист, ветеран от Афганистан и Чечня. След превземането на Палмира през 2016 г. става герой на Русия. Година по-късно обаче е откаран в болница, в състояние на силно алкохолно отравяне. На 5 юни 2017 г. пада мъртво Пиян на тротоара, откъдето го прибира линейка. Лекарите намират в него освен личните му документи, 5 милиона рубли и 5000 долара в брой, географски карти на Сирия, фишове за закупуване на оръжие и две дузини палатки, а също и електронен самолетен билет до Краснодар.

 

Трошев е роден на 5 април 1962 г. в Ленинград. Завършва Ленинградското висше артилерийско командно училище, а също и още две руски академии. Служи като офицер в различни части, командва части във войните в Афганистан и Чечня. През 2014 г. се уволнява като полковник и преминава в спецчастите на полицията. Награден е с най-високи държавни отличия. През 2015 - 2016 г. воюва в Сирия, по-специално в района на Дейр- ез-Зор. През онези години започват да го засичат все по-често в компанията на милиардера Евгений Пригожин.

 

Вероятно за новата структура „Редут” той ще разчита и на останалите от снимката с Путин.

Сред тях е Александър Кузнецов с позивна „Ратибор". Той също има куп отличия – герой на Русия, четири ордена и три медала „За храброст". Роден е на 10 август 1977 г. в село Николское, Ленинградска област. Завършва Петербургското висше общо войсково командно училище. През 2008 г. вече с чин майор. Кузнецов служи в Московска област като командир на рота в Солнечногорск, в звеното от което е създаден центърът „Сенеж” на Силите за специални операции. В онези години обаче той е арестуван заради участие в отвличане и грабеж. През 2010 г. в осъден и изпратен да лежи в колония в района на Нижни Новгород.

След като е освободен през април 2013 г., се присъединява към ЧВК „Вагнер“. Става командир на първата разузнавателно-щурмова рота и участва във военни действия в различни горещи точки, включително Либия и Сирия.

На 3 октомври 2019 г. в Либия Кузнецов попада в засада и е ранен. Появява се отново във войната в Украйна, където е засечен да издига знамената на Русияи „Вагнер” в окупирания Артьомовск.

 

Третият от снимката – Андрей Богатов с позивна „Скитник" също е герой на Русия, който се: подвизава във въоръжени конфликти по цял свят. Роден е на 14 юни 1964 г. в Стари Оскол. Преди военната си кариера е електротехник в Осколския електрометалургичен завод. Като войник е изпратена в десантните войски и се бие в Афганистан. След това, вече като доброволец, преминава и през войните в бивша Югославия. През пролетта на 2016 г. в Сирия, близо до Палмира, е тежко ранен. Губи лявата си ръка, но не се отказва да воюва. Казват, че синът на Богатов също е част от „Вагнер“.

 

Макар и да отсъства от снимката с Путин, според медиите новият лидер на мястото на Дмитрий Уткин във все още наричаната ЧВК „Вагнер“ е Антон Елизаров с позивна „Лотос”. Той е доста по-млад от другите шефове главорези, но въпреки това има солидна биография.

Роден е през 1981 г. в Ростовска област и от дете се готви за военна кариера – завършва Уляновското суворовско военно училище, а след това Рязанското висше въздушно-десантно командно училище. Служи в 7-а десантно-щурмува планинска дивизия в Новоросийск. След това е преместен в село Молкино, Краснодарский край, където е базирана 10-та бригада на специалните сили на ГРУ. От там го пращат да се бие в Северен Кавказ. 

 

През 2014 г. Елизаров е уволнен от армията като преди това в осъден от Краснодарския гарнизонен военен съд за измама. Обвинен е, че се с опитал да присвои служебен апартамент. Налагат му три години условно и глоба от сто хиляди рубли. Напразно Елизаров се опитва да получи оправдателна присъда и дори съди Министерството на отбраната, но в крайна сметка му отнемат жилището. Веднага след това се прехвърля в набиращата сила ЧВК „Вагнер“. През 2017 г. в Сирия осколка пронизва бедрото му и през следващите две години Елизаров е инструктор в Централноафриканската република, а през 2021 г. командва щурмови отряд в Либия.

 

Още един главорез поред медиите е в ръководството на „Вагнер” Сергей Чубко с позивна „Пионер“. Той е роден през 1976 г. в Украйна, в Черновци. Баща му е военен и е служил в Афганистан. Сергей тръгва по неговия път, бие се в двете войни в Чечня. След това става охранител в частна фирма в Новоросийск. Там става съосновател на някаква казашка организация, която изпраща доброволци да се бият в непризнатите ДНР и ЛНР.

 

През 2017 г. се. присъединява към“ ЧВК „Вагнер“ и се подвизава в Сирия и в Либия, където вече ръководи щаба на групировката. След Либия временно напуска частната армия, но се появява в нея отново през 2021 г. и е изпратен в Централноафриканската република като началник на оперативния отдел. Сергей Чубко става временен ръководител на ЧВК „Вагнер“ в Беларус след споразумение между Владимир Путин и Александър Лукашенко.

 

Както се вижда, лидерите на „Вагнер“ и техните биографии не са някаква загадка. Експерти горещо се надяват, че ще настъпи моментът, в който те ще бъдат изправени на съд и ще отговарят за престъпленията си и в Украйна, и в Сирия, и из Африка. Те вече са включени във всички възможни списъци на санкционирани лица от САЩ, ЕС и Великобритания.

Източник: Уикенд