Генералният щаб на Канада се събра, за да обсъди доклад от разузнаването, който набляга на грешки в прогнозите относно Русия и нейната способност да поддържа арсенала си от боеприпаси, съобщават западни медии.

На първоначален етап се предполагаше, че с интензивността на боевите действия, наблюдавани по време на украинския конфликт, руската индустрия ще се изправи пред затруднения и няма да може да снабди своите военни с необходимите артилерийски боеприпаси и ракети със съответния калибър след 2-3 месеца.

Началник на ген.-щаба на Канада каза дали Русия ще свърши арсенала

Все пак, сега се разбира, че в тези прогнози има сериозна грешка.

Началникът на Генералния щаб на Канада, Уейн Ейър, по време на интервю за местна радиостанция обяви, че Отава не е предполагала, че Русия разполага със способността да реагира толкова бързо и да поддържа своя арсенал от боеприпаси.

Според канадския генерал, украинският опит се взема под внимание от Генералния щаб на Канада, и на основата на този опит се стига до заключението, че ако канадската армия започне да изразходва своите боеприпаси със същата интензивност във въоръжен конфликт, тогава отбранителната индустрия физически няма да може да ги възстанови.

Важно е да се отбележи, че Канада посочва, че предприятията в страната не са произвеждали нито един допълнителен снаряд с калибър 155 мм от началото на украинския конфликт.

Също така, преди това западните медии съобщиха за предполагаемата "готовност на Пхенян да достави оръжие и боеприпаси на Русия".

Източник: blitz.bg