Изглежда страната си скубе косите заради Брекзит

На Острова стана страшно и ситуацията е напът да излезе извън контрол.

Министърът на транспорта Грант Шапс проучва възможностите за издаване на временни визи, с които да привлекат работници от ЕС.

Според него това би било най-бързото решение за облекчаване на кризата с персонала по летищата, която става все по-осезаема.

На Острова стана страшно!

Сред плановете за издаване на виза, са разрешителните за служители, заети с обработката на багажа, както и за берачи на плодове, религиозни дейци и музиканти, отбелязва Телеграф, позовавайки се на Ройтерс.

През предишната седмица по летищата на Острова цареше пълен хаос. В цяла Европа правят опити да преодолеят недостига на персонал. Съвпадението на училищната ваканция с празничния уикенд, който мина под знака на платинения юбилей от управлението на британската кралица, напливът от пътници бе повече от огромен.

Това е наложило Шапс да свика спешна среща със служителите в сектора на въздушния транспорт, която се проведе в началото на месеца. Той обаче категорично отхвърли възможността тези професии да бъдат добавени към списъка с дефицитни такива. Според мнозина обаче това би улеснило значително набирането на персонал от чужбина.

Засега водещ вариант за решаването на този проблема сякаш е издаването на временни визи за работници от ЕС за срок от половин година. Лидерите в авиационния сектор се надяват, че на по-късен етап някои от тях ще могат да бъдат прехвърлени на постоянна виза.

Източник: blitz.bg