Кралица Елизабет Втора си отиде на 96 години. Новината бе съобщена буквално преди минути от придворните, а цялото семейство се събра в замъка Балморал. 

 

Кралицата си отиде от този свят само година и половина след смъртта на съпруга си принц Филип. Новината събра спешно заедно принцовете Чарлз, Андрю, Едуард и Уилям, който дори докара лично чичовците си до имението в Шотландия.

 

Новината заля като лавина Острова и предизвика сериозни сътресения в цял свят. Британските медии отбелязват, че си е отишла една от най-великите личности в световната история и една от най-дълго управлявалите кралици на планетата. Тя беше начело на Англия цели 70 години.

 

С думите "Кралицата е мъртва! Да живее кралят!" беше обявена смъртта на Елизабет Втора. 96-годишната кралица беше видяна за последно преди малко повече от два месеца, на една от последните си изяви пред обществото. Тя рухна след смъртта на принц Филип, който си отиде през пролетта миналата година. Тогава здравето й рязко се влоши и тя започна все по-рядко да се появява.

Елизабет преживя една световна война, разпадането на Британската империя, смъртта на принцеса Даяна и няколко тежки развода в семействата на децата й. Въпреки това тя успя да преведе Англия в години на изключителни трудности и изпитания. Последните си дни тя прекарваше в замъка Уиндзор, както и в замъка си в Шотландия.